mangosteen xanthone ondersteuning bij ziekte
   
  HomebestellenlevervoorwaardenContact

MANGOSTEEN

 

 

 

 

uitleg info

orac waardes

onderzoek/info

verschil merken

antioxidanten info

blauwe bessen

bestellen

 

WAAROM ? daarom!

DOWNLOAD DE PDF hier!

 

 

*********************************

advertentie

Luvico antioxidant mangosteen granaatappel aloe vera msm glucosamine

Luvico Super Elixer

zeer krachtige antioxidant

bomvol vitamines, mineralen, etc

 

 

 

ingredienten:   

   
 

 

 
   

Vitamines & more

 

 
   

VOL SUPEROXIDE DISMUTASE!

KLIK HIER

   

Wat is orac ?

Wat zijn Xanthones ?

   
 
 

Een eenvoudige uitleg over Orac waardes

klik hier   >
   
   
 


 

   
 

Luvico biedt de meeste anti-oxidanten!

 

klik hier  >
   
  Anti-oxidanten
 
 

 
 
   

Waarom anti-oxidanten?

 

klik hier  >

 

 
 
 
 
mangostAn

 

 

 

Mangosteen nuttig bij  preventie en anti ageing

Nieuwsbrief 14, 08 september 2006

Bron : Henk de Valk, arts

Zoals ik in eerdere nieuwsbrieven heb aangetoond, is het voorkómen van ontstekingen een belangrijk onderdeel van een totaal preventieplan. Ontstekingen kunnen leiden tot hart en vaat ziekten, kanker, reuma, dementie, Parkinson, MS etc. Bijna alle ouderen lijden aan een of andere vorm van ontsteking.  Ouderen met lage ontstekingsactiviteit hebben een langere levensverwachting, zo blijkt uit onderzoek en de grote killers, nl hart en vaatziekten en kanker zijn gerelateerd aan ontstekingen.

Ontstekingen voorkómen is met een gezonde leefstijl deels mogelijk. Daarnaast is supplementengebruik aan te bevelen.  

De vrucht mangosteen kan hierbij nuttig zijn als effectieve ontstekingsremmer,  inzetbaar bij preventie en bij deskundige begeleiding bij behandeling.

Wat is mangosteen?

De vrucht mangosteen is niet hetzelfde en zelfs niet verwant aan de mango. Mangosteen behoort volgens de plantenleer tot de familie van de Guttiferae. Daar vallen honderden plantensoorten onder. Een van de bekendste is hypericum peforatum, ofwel St Jans Kruid.

In feite is mangosteen een  heel grote bes. De grootte van de vrucht zit tussen een pruim en een sinaasappel. De kleur van de schil is diep paars. De vrucht is wit als een lychee.

Mangosteen is nog grotendeels onbekend in het Westen.

De mangosteenboom groeit langzaam en kan tot 20 meter hoog worden. Door zijn langzame groei en grote hoogte is mangosteen niet een populaire teelt. Mogelijk is de vrucht daarom lang verborgen gebleven voor het Westen.

De schil kan wel een halve cm. dik zijn.

 Xanthonen

De gezonde werking van mangosteen wordt toegeschreven aan de zgn. xanthonen. De hoeveelheid xanthonen die in de vrucht voorkomt is uniek, dit komt verder in de natuur niet voor.  Het merendeel van de xanthonen zit in de schil. De schil is voor iedere vrucht een verdediging, barrière tegen de buitenwereld. De schil beschermt de vrucht. Door de dikte van de schil maar ook door de stoffen die de plant in de schil aanmaakt kan de vrucht zich verdedigen tegen infecties en andere bedreigingen. Deze stoffen die in de schil voorkomen zijn vaak heel ‘bioactief’ . Bioactief betekent dat het invloed uitoefent op onze biochemie. Zo blijkt de gezonde werking van een appel ook vooral in de schil te zitten. (Men doet er daarom verstandig aan de appel met schil te eten, maar wel wassen wegens de landbouwgiffen).  De xanthonen van de mangosteen zitten ook vnl. in de schil. Ze beschermen de vrucht. Ze beschermen ook uw gezondheid als u de mangosteen gebruik. Xanthonen zijn dus biologisch actieve stoffen die in het plantenrijk weinig voorkomen.

Wetenschap en xanthonen

De traditionele volksgeneeskunde in Azië en Zuid Amerika dicht de mangosteen belangrijke eigenschappen toe.  Uit onderzoek blijkt inmiddels dat dit naar alle waarschijnlijkheid te danken is aan de aanwezigheid van xanthonen.  Er zijn door de wetenschap de laatste decennia 200 xanthonen vastgesteld. Daarvan komen er 40 voor in de mangosteen. Xanthonen komen verder niet of nauwelijks voor in het plantenrijk en dus ook niet in onze voeding. Tot nu lijkt de mangosteen de enige belangrijke leverancier van xanthonen. 

Wat heeft de wetenschap aangetoond m.b.t. mangosteen en de xanthonen ?

 De wetenschap heeft voor de mangosteen verschillende feiten aangetoond 

  1. mangosteen bevat een hoog gehalte aan xanthonen
  2. xanthonen komen in de natuur verder nauwelijks voor
  3. xanthonen werken doordat het een sterk positief effect heeft op de aanmaak van de gunstige zogenaamde prostaglandinen
  4. in wetenschappelijke experimenten bleken de xanthonen sterk ontstekingsremmend
  5. xanthonen beschermen het  maagslijmvlies
  6. xanthonen zijn sterke anti oxidanten
  7. Het zijn zeer stabiele, hittebestendige moleculen

Door gebruik van mangosteen, met schil  kunt u aanzienlijke hoeveelheden xanthonen binnen krijgen ! De schil is taai, u kunt er wel thee van zetten.

Waarom neigt ons lichaam tot ontsteking ?

Gedurende de evolutie was een heel actieve afweer tegen infecties, zoals bij verwondingen noodzakelijk. Het immuunsysteem is erg gericht op verweer tegen acute bedreigingen. Zonder zo’ n actieve afweer was overleving als soort volstrekt uitgesloten. Het leven was vol gevaren en de hygiëne was slecht. De noodzaak tot zo’n actieve afweer is nu veel geringer, o.a. omdat de hygiëne enorm is toegenomen.  Ons immuunsysteem past niet meer goed bij onze omstandigheden. Onze omstandigheden (behuizing, voeding, hygiëne) zijn zo snel veranderd ( doordat wij onze omgeving zijn gaan aanpassen) dat de evolutie geen gelijke tred heeft kunnen houden. Ons immuunsysteem reageert nog alsof leven wij in de oertijd, alsof er voortdurend gevaar op de loer ligt!  Overactiviteit van het immuunsysteem leidt in onze wereld tot een slechtere gezondheid en mindere vitaliteit.  Het leidt tot ontstekingen, ziekte en aftakeling.

Een overactief immuunsysteem leidt o.a. tot overactitiviteit van het zogenaamde cox 2 enzym. Hierdoor worden stoffen gevormd die leiden tot ontsteking en tot pijnklachten.

Zie voor de oorzaken van ontsteking: http://www.cbbr.nl/nieuws_11_febr2006_ontsteking.html   en
http://www.cbbr.nl/nieuws_12_mei2006_ontsteking.html

BRON: Henk de Valk, arts

 

De mangostan, mangistan of in het Engels mangosteen, is een vrucht uit het oosten, die al heel lang beschouwd wordt als een geneeskrachtig. Het is teleurstellend dat al de producten op de Nederlandse markt de Engelse naam mangosteen dragen, alsof de producenten geen eens de moeite genomen hebben om de Nederlandse naam op te zoeken... In de vrucht, en met name in de schil, worden veel stoffen gevonden die in dierproeven duidelijke biologische werking hebben. Er zijn vooralsnog alleen niet-klinische aanwijzingen dat het vruchtensap ook een antitumor werking zou kunnen hebben, en effectief zou kunnen zijn bij auto-immuunstoornissen, zoals reuma. Omdat veel mensen de mangistan niet met deze naam meer kenen, noemt men de vrucht, eigenlijk onjuist, nu met de Amerikaanse naam de mangosteen. Klinisch bewijs dat sap van deze vrucht zinvol zou zijn bij de behandeling van kanker ontbreekt nog. Vandaar een oranje stop.

De Garcinia Mangostana is de boom waaraan de vruchten groeien. In extracten van die vrucht en het vruchtomhulsel (het pericarp) worden de zogenaamde xanthonen gevonden. Deze stoffen zijn verwant aan de flavenoiden (of flavonoiden), biologisch actieve moleculen die we kunnen vinden in vruchten en groenten. Er zijn verschillende xanthonen gevondenm waaronder: alpha-Mangostin, beta-Mangostin, 3-Isomangostin, Mangostanol, Gertanin, Garcinone A, B, C, D en E en Maclurine. Veel van deze stoffen remmen de radikaal vorming, werken als antioxydant en blijken apoptose in kankercellen te bewerkstelligen. Dat wil zeggen dat de kanker cellen afsterven.

Op basis van het werkingsmechanisme zou het sap vooral bij auto-immuun stoornissen kunnen werken. Bijvoorbeeld bij reuma, of chronische darmontstekingen. Er zijn namelijk gegevens dat stoffen uit de vrucht remmend kunnen werken op ontstekingen.[1][2][3]

Er is een klinische studie gepubliceerd bij 60 patienten met last van mondgeur. Deze patienten spoelden de mond, of met extract van het omhulsel van de vrucht, of met placebo. Alle klinische symptomen reageerden goed op het preparaat en er werd een significante verbetering gevonden. Dit is vooralsnog de enige studie naar de effectiviteit van het sap in mensen.

De bestanddelen van de vrucht hebben een sterke anti-oxydant werking. In matige tot hoge concentraties bleek het sap niet giftig te zijn.. Sommige van de stoffen die in mangistan (mangostan, mangosteen) gevonden worden bleken actief te zijn tegen de malaria parasiet. Ook is er sprake van een antibiotische werkzaamheid.

Samenvattend zijn er een aantal aandoeningen in de literatuur beschreven waarbij mangistan/ mangosteen sap zinvol zou kunnen zijn, op basis van biologische (niet klinische) studies.

Cholesterol verhoging

Ontsteking/pijn behandeling door de zg. Cox 2 remming3,9
Dermatologische problemen 4
Antibacteriele werkzaamheid 5
Anti-allergische werkzaamheid 6
Invloed op het immuunsysteem 7

De klinische betekenis van de stoffen en extracten van deze vrucht en het omhulsel ervan is dus nog niet geheel duidelijk, maar het zou zinvol zijn dit nader te bestuderen

Literatuur over mangostan.

 

Matsumoto K, Akao Y, Ohguchi K, Ito T, Tanaka T, Iinuma M, Nozawa Y.Xanthones induce cell-cycle arrest and apoptosis in human colon cancer DLD-1 cells. Bioorg Med Chem. 2005 Nov 1;13(21):6064-9. 

Nabandith V, Suzui M, Morioka T, Kaneshiro T, Kinjo T, Matsumoto K, Akao Y, Iinuma M, Yoshimi N. Inhibitory effects of crude alpha-mangostin, a xanthone derivative, on two different categories of colon preneoplastic lesions induced by 1, 2-dimethylhydrazine in the rat. Asian Pac J Cancer Prev. 2004 Oct-Dec;5(4):433-8.

Matsumoto K, Akao Y, Yi H, Ohguchi K, Ito T, Tanaka T, Kobayashi E, Iinuma M, Nozawa Y.Preferential target is mitochondria in alpha-mangostin-induced apoptosis in human leukemia HL60 cells. Bioorg. Med. Chem. 2004 Nov 15;12(22):5799-806.

Matsumoto K, Akao Y, Kobayashi E, Ohguchi K, Ito T, Tanaka T, Iinuma M, Nozawa Y.Induction of apoptosis by xanthones from mangosteen in human leukemia cell lines. J Nat Prod. 2003 Aug;66(8):1124-7.

Nakatani K, Nakahata N, Arakawa T, Yasuda H, Ohizumi. Inhibition of cyclooxygenase and prostaglandin E2 synthesis by gamma-mangostin, a xanthone derivative in mangosteen, in C6 rat glioma cells. Biochem Pharmacol. 2002 Jan 1;63(1):73-9.

Antiproliferation, antioxidation and induction of apoptosis by Garcinia mangostana on SKBR3 human breast cancer cell line J.Ethnopharmacol, 2004 Jan:90(1):161-6  

Induction of apoptosis by xanthones from mangosteen in human leukemia cell lines. J.Nat Prod. 2003 Aug;55(8):1124-7

Jung HA, et al. Antioxidant xanthones from the pericarp of Garcinica mangostana (Mangosteen). J Agric Food Chem 2006; 54(6): 2077-82.

Ho CK, Huang YL, Chen CC. Garcinone E, a xanthone derivative, has potent cytotoxic effect against hepatocellular carcinoma cell lines. Planta Med 2002; 68(11):975-979

Moongkarndi P, et al. Antiproliferation, antioxidation and induction of apoptosis by Garcinia mangostana (mangosteen) on SKBR3 human breast cancer cell line. J Ethnopharmacol 2004; 90(1):161-166.

 

indicaties

3. Biochem Pharmacol 2002 Jan 1;63(1):73-9. Inhibition of cyclooxygenase and prostaglandin E2 synthesis by gamma-mangostin, a xanthone derivative in mangosteen, in C6 rat glioma cells. Nakatani K, Nakahata N, Arakawa T, Yasuda H, Ohizumi Y. Department of Pharmaceutical Molecular Biology, Graduate School of Pharmaceutical Sciences, Tohoku University, Aoba, Aramaki, Aoba-ku, 980-8578, Sendai, Japan.

4. Farnsworth N. 1992. Thai Medicinal Plants. Bangkok, Thailand: Medicinal Plant Information Center, Faculty of Pharmacy, Mahidol University.

5. Planta Med 1983 May;48(1):59-60. Antimicrobial activities of Garcinia mangostana. Sundaram BM, Gopalakrishnan C, Subramanian S, Shankaranarayanan D, Kameswaran L.

6. Inhibitions of histamine release and prostaglandin E2 synthesis by mangosteen, a Thai medicinal plant. Nakatani K, Atsumi M, Arakawa T, Oosawa K, Shimura S, Nakahata N, Ohizumi Y. o Department of Pharmaceutical Molecular Biology, Graduate School of Pharmaceutical Sciences, Tohoku University, Sendai, Japan.

7. J Med Assoc Thai 1997 Sep;80 Suppl 1:S149-54. Immunopharmacological activity of polysaccharide from the pericarb of mangosteen garcinia: phagocytic intracellular killing activities. Chanarat P, Chanarat N, Fujihara M, Nagumo T. Department of Clinical Microscopy, Faculty of Associated Medical Sciences, Chiang Mai University, Thailand.

8. Peres V, Nagem T, Faustino de Oliveira F. 2000. Tetraoxygenated naturally occurring xanthones. Phytochemistry. 55:683-710

9. Nakatani K, Nakahata N, Arakawa T, Yasuda H, Ohizumi Y.Inhibition of cyclooxygenase and prostaglandin E2 synthesis by gamma-mangostin, a xanthone derivative in mangosteen, in C6 rat glioma cells. Biochem Pharmacol. 2002 Jan 1;63(1):73-9.

10. Tapiero, H., et. al. “Polyphenols: do they play a role in the prevention of human pathologies?” Biomedicine & Pharmacotheraphy; 2002, 56 (4):200-207 

11. Huang, D., et. al. “High-throughout assay of oxygen radical absorbency capacity using multichannel liquid handling system coupled with a microplate florescence reader in 96 we format.” Journal of Agricultural and Food Chemistry: 2002 50 (16): 4437-4444

12. Mangosteen in the Columbia Encyclopedia, 6 th edition, Columbia University Press 2003

13. Parkinson. R. “Mangoes, Lychees and Mangosteen.: Chinese Cuisine 2004

14. Jiang, D.J. e. al. “ Pharmacological effects of xanthones as cardiovascular protective agents.” Cardiovascular Drug Reviews , 2004, 22(2):91-102 

15. Evaluation of the antifungal activity of natural xanthones from Garcinia mangostana and their synthetic derivatives – J. Nat Prod 1997 May; 60 (5):519-24 

16. Active constituents against HIV-1 protease from Mangosteen- Planta Med 1996 Aug;62(4):381-2

17. Mangostin inhibits the oxidative modification of human low density lipoprotein- Free radic Res. 1995 Aug.:23(2):175-84

18. Chomnawang MT, Surassmo S, Nukoolkarn VS, Gritsanapan W. Antimicrobial effects of Thai medicinal plants against acne-inducing bacteria. J Ethnopharmacol. 2005 Jul 8.

19. Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. Mangosteen, Clinical Summary. Available at: http://www.mskcc.org/mskcc/html/69295.cfm. Accessed July 18, 2005.

20. Quackwatch Web site. Mangosteen. Available at: www.quackwatch.org. Accessed July 18, 2005.

21. Suksamrarn S, et al. Xanthones from the green fruit hulls of Garcinia mangostana. J Nat Prod 2002; 65(5):761-763

Referenties

[1]: Nakatani K, Atsumi M, Arakawa T, Oosawa K, Shimura S, Nakahata N, Ohizumi Y. | Inhibitions of histamine release and prostaglandin E2 synthesis by mangosteen, a Thai medicinal plant. | Biol Pharm Bull. | 2002 Sep;25(9):1137-41.
[2]: Nakatani K, Nakahata N, Arakawa T, Yasuda H, Ohizumi Y. | Inhibition of cyclooxygenase and prostaglandin E2 synthesis by gamma-mangostin, a xanthone derivative in mangosteen, in C6 rat glioma cells. | Biochem Pharmacol. | 2002 Jan 1;63(1):73-9.
[3]: Weecharangsan W, Opanasopit P, Sukma M, Ngawhirunpat T, Sotanaphun U, Siripong P. | Antioxidative and neuroprotective activities of extracts from the fruit hull of mangosteen (Garcinia mangostana Linn.). | Med Princ Pract. | 2006;15(4):281-7.
[4]: Mahabusarakam W, Proudfoot J, Taylor W, Croft K. | Inhibition of lipoprotein oxidation by prenylated xanthones derived from mangostin. | Free Radic Res. | 2000 Nov;33(5):643-59.
[5]: Williams P, Ongsakul M, Proudfoot J, Croft K, Beilin L. | Mangostin inhibits the oxidative modification of human low density lipoprotein. | Free Radic Res. | 1995 Aug;23(2):175-84

 

Bron:  http://www.iocob.nl/kanker/mangosteen-en-kanker.html

.

 

 

 

 

ServicesContact